Travel

Ανάσα σωτηρίας για την ΔΕΗ τα 360 εκατ του κοινωνικού μερίσματος

Ιδιαίτερα μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον και για το χρηματιστήριο για τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα, όπως φάνηκε και στο ταμπλό της αγοράς.

Ιδιαίτερα μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον και για το χρηματιστήριο για τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα, όπως φάνηκε και στο ταμπλό της αγοράς. 

Πιο συγκεκριμένα, τα 360 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για την κάλυψη των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας,  οδήγησαν χθες σε σημαντική ενίσχυση την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ κατά 2,98% στο 1,99 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά η τιμή έφτασε μέχρι και τα 2,03 ευρώ.

Η ενίσχυση της μετοχής, οφείλεται στο γεγονός ότι η εταιρεία με τα 360 εκατ. ευρώ που θα λάβει εφάπαξ από το κοινωνικό μέρισμα, ουσιαστικά καλύπτει μια σειρά από τρύπες που έχουν δημιουργηθεί στον ισολογισμό της και αποτυπώθηκαν εύγλωττα στο ζημιογόνο πρώτο εξάμηνο. 

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου η ΔΕΗ εμφάνισε ισχυρές λειτουργικές ζημιές και προβλήματα ρευστότητας την ίδια στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών παραμένουν πολύ πάνω από τα 2 δισ. ευρώ, ενώ λόγω απώλειας μεριδίου αγοράς οι πωλήσεις μειώνονται. 

Υπόθεση ΥΚΩ 

Υπενθυμίζεται πως κατά την 5ετία 2012 – 2016 δεν είχε γίνει αναπροσαρμογή του ποσού που έχει λαμβάνειν η ΔΕΗ για τα χαμηλά τιμολόγια ρεύματος στα νησιά αλλά και για τα κοινωνικά τιμολόγια. Έτσι συσσωρεύτηκε ένα ποσό το οποίο συμφωνήθηκε με τους δανειστές να επιστραφεί αναδρομικά στη ΔΕΗ. Κατά τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ, το ποσό αυτό προσδιορίστηκε στα 360 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η αγορά είχε προεξοφλήσει την είσπραξή του, αλλά σε βάθος χρόνου (σε 4 ή  5 δόσεις) προκειμένου να μην υπάρξουν αυξήσεις για τους καταναλωτές.

Επομένως το θετικό για τη ΔΕΗ είναι ότι καταβάλλεται όλο το ποσό φέτος, δίνοντας μια τεράστια ανάσα ρευστότητας. Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα  3ου τριμήνου εντούτοις εκτιμάται ότι χωρίς τις προβλέψεις για τα ΥΚΩ δεν υπάρχει κάποια δραματική αλλαγή σε σχέση με τη δραματική εικόνα του εξαμήνου.

Αντιδράσεις από τη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ, πάντως, είχε ζητήσει μεγαλύτερο ποσό για τα αναδρομικά ΥΚΩ της περιόδου 2012 – 2016, εμφανίζοντας ένα ποσό της τάξης των 700 εκ. ευρώ ως επιπλέον έξοδα της πενταετίας. Ωστόσο η ΡΑΕ προσδιόρισε μικρότερο ποσό, με αποτέλεσμα να υπάρξει αντίδραση από τη ΔΕΗ, η οποία και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δικαστικής αμφισβήτησης της απόφασης. Η ΔΕΗ συνεχίζει να αμφισβητεί την απόφαση της ΡΑΕ, όπως φάνηκε και στην πολύ προσεκτική διατύπωση της χθεσινής ανακοίνωσης με την οποία ευχαριστούσε την κυβέρνηση για την καταβολή εφάπαξ “του μέρους του ποσού που γνωμοδότησε η ΡΑΕ έναντι της συνολικής οφειλής από τις δαπάνες που έχει καταβάλει η ΔΕΗ”.

Αυτή η προσεκτική διατύπωση μεταφράζεται σε διατήρηση της απαίτησης από την πλευρά της ΔΕΗ για καταβολή των 700 εκατ. ευρώ, αν και ακόμη δεν είναι σαφές εάν θα γίνουν κάποιες άμεσες κινήσεις όπως πχ άμεση προσφυγή στα δικαστήρια.

Δεν αποκλείονται μελλοντικές αυξήσεις

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα, προβλέπεται ότι εκτός από τα 360 εκατ. ευρώ των ΥΚΩ για το 2017, για τα έτη από το 2018 έως 2022, η δαπάνη για τα ΥΚΩ θα κυμανθεί από 40 έως 85 εκατ. ευρώ. Εφόσον δεν καλυφθούν τα επιπλέον ποσά από τον προϋπολογισμό τότε θα έχουμε – έστω και μικρές – αυξήσεις στη χρέωση ΥΚΩ των επόμενων ετών. 

Η σύγχρονη πλευρά του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. [ View all posts ]

Go to TOP